Поштовани суграђани,

као што вам је познато Ваљевски покрет отпора донеo је одлуку да не учествује на локалним изборима у Ваљеву, заказаним за 2. јун 2024. године. Наш став је јасан – немамо морално право да учествујемо на унапред покраденим изборима и тако постанемо саучесници владајућег криминалног картела у још једном од њихових ”изборних” игроказа.

Одлуком да не учествујемо у овој режираној изборној фарси, свесно смо се одрекли ситних, али и оних мало крупнијих привилегија, које са собом носи улазак у локални парламент, а те привилегије су многима и једини мотив за учешће у политичком животу града. Од самог оснивања удружења наш примарни циљ је рушење криминалне СНС власти и овог накарадног система, а не борба за одборничке мандате. Увек смо јасно говорили да никада нећемо одустати од наших принципа, ма колико то у српској политичкој каљузи изгледало немогуће.

Свесни смо били и да ће нашу часну одлуку неки од учесника у овој изборној фарси покушати да злоупотребе зарад ситних политичких поена и подизања свог рејтинга. На њихову велику жалост, остаћемо доследни и достојанствени и нећемо се бавити тим небитним појавама, које годинама из прикрајка и у потаји чекају да се докопају мрвица са ”градске трпезе”. Знамо их ми а знате и ви, поштовани суграђани, и зато им нећемо придавати пажњу које су толико жељни.

Ваљевски покрет отпора донео је своју одлуку свестан политичких последица не само за наше удружење, већ и за нас као појединце. Ипак, време ће показати да смо били у праву јер смо одбили да будемо неко ко даје легитимитет не само за све претходне изборне крађе ове власти већ и покриће за нову која се спрема у јуну месецу, као и за све друге које ће након ње уследити. Ми немамо право да игноришемо реалност и правимо се да се око нас ништа не дешава, вођени ситним политичким интересом.

Дужни смо да обавестимо јавност да се Ваљевски покрет отпора више неће оглашавати у вези изборне фарсе која је у току, зато што не желимо да на било који начин утичемо на одлуку наших суграђана да ли ће или неће излазити на бирачка места тог 2. jуна, јер у потпуности разумемо њихову збуњеност свиме што се дешава у последњих двадесет дана. Ми смо желели да се започета борба за изборне услове настави како би на јесен грађани Ваљева и Србије, коначно, имали шансу да сами одређују своју судбину. Та шанса је сада, на нашу велику жалост, пропуштена.

Ми се никада  нисмо повлачили пред злом, па то нећемо чинити ни убудуће. И зато, када се светла јунске “изборне” позорнице погасе и када се глумци у овом игроказу разиђу, срећни и задовољни собом, у овом граду остаће Ваљевски покрет отпора који ће, заједно са нашим суграђанима и другим респектабилним невладиним организацијама (ПроГлас. ЦРТА, БИРОДИ…), наставити борбу за фер изборне услове али и за ванредне локалне изборе у Ваљеву јер немамо намеру да ово зло трпимо наредне четири године.

ВАЉЕВСКИ ПОКРЕТ ОТПОРА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *