Ваљевски покрет отпора је дана 16. априла 2024. године објавио аудио-снимак са састанкa одржаног у петак, 12. априла 2024. године, у 20 часова и 30 минута у просторијама СНС Ваљево. Поред представника СНС Ваљево, Мирка Ковачевића, Бранка Јаковљевића и Немање Јанковића, састанку су присуствовали ВД директора Здравственог центра Ваљево – др Владимир Пантелић, секретар Здравственог центра Ваљево – Биљана Маринковић Мирковић, и око четрдесет особа запослених на одређено време у Здравственом центру Ваљево, које већином нису чланови СНС-а. На аудио-снимку јасно се чује да присутни представник СНС Ваљево окупљенима саопштава да „др Влада има задатак да, као директор једне од најмногољуднијих установа, буде та прва, ударна песница странке за регрутацију нових људи“ и да су „између осталог зато и позвани овде“, да „помогну странци и Влади“, а да ће „др Влада помоћи“ и њима. Са унапред сачињеног списка, прозиван је појединачно свако од четрдесетак присутних, запослених на одређено време у ЗЦ Ваљево, и од њих је тражено да се изјасне да ли су чланови СНС-а и да ли ће током предизборне кампање учествовати у одређеним акцијама те странке; позвани су да се учлане у странку и „дају свој допринос“, а заузврат ће „др Владимир Пантелић“ као и сви остали, присутни, „имати разумевања“ за све њих и за све њихове потребе. (Комплетан аудио-снимак састанка налази се на web адреси https://youtu.be/0TtcYPdy8eE). 

Према сазнањима Ваљевског покрета отпора, поменути састанак само је један у низу сличних састанака са запосленима у државним и градским установама у Ваљеву; такви састанци одржавају се скоро свакодневно и служе за уцењивање запослених, од којих се тражи да се учлане у СНС и учествују у предизборној кампањи странке ради стицања одређених погодности.

Како се ради о флагрантном кршењу закона од стране др Владимира Пантелића, који је на описани начин директно злоупотребио своју функцију ВД директора Здравственог центра Ваљево у политичке сврхе, Ваљевски покрет отпора захтева хитну реакцију надлежног Основног јавног тужилаштва у Ваљеву и Агенције за борбу против корупције ради покретања одговарајућих поступака против наведеног лица. Поред тога, очекујемо и да Министарство здравља Републике Србије, без икаквог одлагања, донесе одлуку о разрешењу др Владимира Пантелића са функције ВД директора Здравственог центра Ваљево.

Ваљевски покрет отпора ограђује се овим путем и од покушаја других политичких организација у граду да злоупотребе овај случај у дневнополитичке сврхе, с обзиром на то да се ради о очигледном кршењу закона од стране ВД директора једне државне установе, и које, с тим у вези, мора бити системски и у законским оквирима санкционисано од стране надлежних органа Републике Србије.

У Ваљеву, дана 17.4.2024. године

ВАЉЕВСКИ ПОКРЕТ ОТПОРА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *