(куће са уличним бројем 0 и празне куће у којима има бирача)

Да нешто није у реду са исправношћу бирачких спискова у Ваљеву, уочено је још крајем 2023. године, пред претходне изборе, упоређивањем чињеница које показују да је пред априлске изборе 2022. године у Ваљеву било регистровано 75.797 бирача, а да су крајем исте године, приликом пописа, регистрована 68.722 пунолетна грађанина; у новембру 2023. било је уписано 75.347 бирача, а само месец дана касније – 74.873; потом, током само једног месеца, уочава се натпросечно велики број новоуписаних – 125, као и брисаних – 217.

На нове нелогичности указују и анализе броја бирача по улицама и кућама, које могу да се провере на сајту Истиномера https://www.istinomer.rs/spisak-pojedinacnih-adresa-sa-brojem-biraca-po-okruzima-u-srbiji/#gallery6. Увидом у доступне податке, уочава се да у улици Војина Софронића једна кућа носи број 0 (нула) и да је на тој адреси регистровано 83 гласача. Даљом анализом, кућни број 0 проналазимо и у другим ваљевским улицама. На том броју, у Војвођанској улици пријављено је 60, у Вишеградској 45, у Градачкој 59 гласача, а у Димитрија Туцовића чак 151 гласач. Са друге стране, у Ваљеву постоји једна стаза поред пољопривредног земљишта, именована као Ливадска улица. У њој нема ниједне куће, али постоји број 0 са два регистрована бирача. Све у свему, у 153 градске улице које имају куће са бројем 0 живи укупно 4.099 бирача. Колико ли их је тек по селима?

Куће нумерисане ознаком нула, само су један од показатеља неажурности спискова; други је „насељавање“ празних домаћинстава. Према информацијама добијеним од наших суграђана, кућа број 13 у улици Владе Зечевића годинама је празна, али су ту регистрована 2 гласача; слично стање је и у кући на броју 29. У улици Тике Марића 2, такође не живи нико, али се води 5 гласача. У кући поред , на броју 4, живе две особе, али су регистрована 4 гласача. Мало даље, на броју 7, живи 5 пунолетних особа, а 7 са правом гласа.

Наравно, неке грешке су последица и аљкавости, неодговорности, неспособности и нерада одговорних за ажурирање бирачких спискова, али тако велике и бројне грешке отварају питање циљаног марифетлука и могућност широког спектра изборних махинација.

Молимо све грађане Ваљева да на датој УТЛ адреси провере број гласача на својим адресама и предузму све неопходне мере за брисање непостојећих гласача са списка. Органи одговорни за поуздану евиденцију бирача, бирачких места, адреса и пребивалишта грађана, односно бирача, су:

– Градска управа Ваљево,

– Министарство за државну управу и локалну самоуправу,

– Полицијска управа Ваљево,

– Републички геодетски завод, Ваљево.

Органи одговорни за контролу законитости и прогон учинилаца кривичних дела су:

– Полицијска управа у Ваљеву,

– Основно јавно тужилаштво у Ваљеву,

– Више јавно тужилаштво у Ваљеву.

Владимир Кривошејев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *